Bergbezinkbassins Utrecht

In Utrecht worden de komende jaren vijftien bergbezinkbassins aangelegd met een
totale inhoud van ruim zestien miljoen liter! Een bergbezinkbassin zorgt voor een grotere
inhoud van de riolering bij extreme regenbuien. Daarnaast wordt in het bassin een deel van het zwevende vuil in het water afgevangen waardoor het water schoner wordt. Van Boekel heeft voor de gemeente Utrecht al zes bergbezinkbassins gerealiseerd en is bezig met nummer zeven!
In het Gemeentelijk Rioleringsplan van Utrecht, zijn maatregelen vastgelegd om lozingen vanuit het riool terug te dringen. Eén van de maatregelen betreft de aanleg van vijftien bergbezinkbassins. De gemeente Utrecht heeft de eerste vijf bergbezinkbassins op basis van Design & Construct in demarkt gezet.

Één van de eerste bergbezinkbassins welke van Boekel heeft aangelegd, is gelegen aan de Mr. Sickeszlaan in Utrecht. Het is aangelegd in een groenstrook in de woonwijk Tuindorp, aangrenzend aan een watergang en de verkeersdrukke Kardinaal de Jongweg. Het bergbezinkbassin is 72 meter lang, 7 meter breed en 2,5 meter hoog en is daarmee één van de kleinere bergbezinkbassins die in Utrecht worden aangelegd. Tijdens de opening door de wethouder waren veel bewoners aanwezig om de ondergrondse wateropvangbak van binnen te zien. Kinderen hebben zelfs gevoetbald in het bergbezinkbassin. Door de aanleg van het bergbezinkbassin te combineren met de wens van bewoners om de watergang van een natuurvriendelijke oever en bossage te voorzien, wordt de leefbaarheid van de omgeving en het woongenot vergroot. “De goede communicatie met bewoners en de wijze van uitvoering hebben er in grote mate aan bijgedragen dat hier een mooi resultaat is bereikt”.

Terug naar overzicht
OpdrachtgeverGemeente Utrecht
PlaatsUtrecht
ContractvormUAV GC-2005
CategorieBetontechniek – Civiele techniek
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra
ProjectleiderPeter Verbakel
Mobiel+31 (0)6 – 51 45 49 73
Emailp.verbakel@vanboekel.com
LinkedInPeter Verbakel
Facebook