Bergbezinkbassin ‘Bastion Maria’, Den Bosch

Van Boekel heeft voor de gemeente Den Bosch een bergbezinkbassin gerealiseerd op een bijzondere locatie, namelijk in een bastion. Door de reconstructie van het Bastion Maria is direct de mogelijkheid benut om het probleem van wateroverlast in Den Bosch aan te pakken.
Het Bastion Maria, ook wel genoemd “het bastion met de boompjes”, bevond zich tussen het St. Jans bolwerk en het Bastion Deuteren. Het bastion sloot aan de noordzijde aan op de 14e-eeuwse (tweede) stadsommuring. Toen de Stadsdommel werd gekanaliseerd in het kader van de watervrijmaking van ’s-Hertogenbosch, verdween dit herkenbare element van de vesting.
Uit archeologisch onderzoek bleek dat de aanzetten van de flanken van het bastion nog aanwezig waren. Deze restanten waren aanleiding om het muurwerk zodanig op te bouwen, dat plaats en maat van het bastion weer afleesbaar zijn.
Tegelijkertijd speelde het probleem van wateroverlast . Om bij hevige regenbuien het water tijdelijk op te vangen, is in het volume van Bastion Maria een bergbezinkbassin gemaakt. Het Bastion had hiervoor genoeg ruimte. De onzichtbare constructie van het bergbezinkbassin geeft eveneens stevigheid aan de wanden van Bastion Maria. Op deze manier ontstond synergie tussen hedendaagse functionaliteit, historische structuur en ruimtelijke beleving.
Van Boekel heeft de restauratie van de muur en de realisatie van het bergbezinkbassin verzorgd. De nadruk binnen dit project lag voor Van Boekel voornamelijk op de realisatie van het bergbezinkbassin en de inrichting van de buitenruimte. Daarnaast heeft van Boekel de aansluiting van het bergbezinkbassin op het bestaande riool verzorgd en de meet- en regelinstallatie van het bergbezinkbassin aangebracht. Ook de inrichting van de openbare ruimte met o.a. Cor-Ten stalen elementen, elementverharding en groen is door Van Boekel verzorgd.
Dit bijzondere project is een mooi voorbeeld over hoe het verleden ons in de toekomst kan helpen duurzaam met waterbeheer om te gaan.

Terug naar overzicht
OpdrachtgeverGemeente ‘s-Hertogenbosch
Plaats‘s-Hertogenbosch
ContractvormRAW
CategorieBetontechniek
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra
ProjectleiderFrank Smits
Mobiel+31 (0)6 – 53 53 45 76
Emailf.smits@vanboekel.com
LinkedInFrank Smits
Facebook