Bergbezinkbassin Molenvaart Brunssum

Van Boekel heeft voor de gemeente Brunssum en het waterschapsbedrijf Limburg, één van de grotere bergbezinkbassins van Nederland gerealiseerd. Dit 14.500 m³ grote bassin, vangt bij overvloedige regenval verontreinigd rioolwater tijdelijk op. De talrijke riooloverstorten op de Rode Beek behoren hiermee tot het verleden. Bijkomend voordeel is, dat de waterkwaliteit in de beek enorm toeneemt. Voor Brunssum is het bassin één van de grootste civiele projecten ooit binnen de gemeentegrenzen gerealiseerd.
Aanleiding voor de aanleg van het bassin was de te geringe capaciteit van het bestaande rioolstelsel. Bij elke hevige regenbui liep het riool snel vol en werd het teveel aan regenwater, inclusief rioolwater, over gestort op de Rode beek. De kwaliteit van het beekwater liet daarom sterk te wensen over. Met de aanleg van het bergbezinkbassin wordt de vuiluitworp als gevolg van riooloverstorten, met maar liefst 90% verlaagd.
De herinrichting van de Rode Beek in Brunssum en Schinveld profiteert optimaal van de aanleg van het bassin: de waterkwaliteit neemt toe en daarmee ook de kansen voor flora en fauna.
Van Boekel was verantwoordelijk voor de realisatie van het bergbezinkbassin. Het betreft hier een open bassin welke in het werk is gestort. Door de omvang van de stort was een goede logistieke organisatie een must. Door goede afspraken te maken met de betrokken leveranciers is alles prima verlopen. Ook de totale buitenruimte, het realiseren van enkele (pomp)gebouwen en de aansluiting van het bergbezinkbassin op het bestaande riool, zijn door Van Boekel succesvol uitgevoerd. Met de aanleg van het bergbezinkbassin heeft de gemeente Brunssum een robuust afvalwatersysteem gekregen.

Terug naar overzicht
OpdrachtgeverGemeente Brunssum  en Waterschapsbedrijf Limburg
PlaatsBrunssum
ContractvormRAW
CategorieBetontechniek
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra
ProjectleiderPeter Verbakel
Mobiel+31 (0)6 – 51 45 49 73
Emailp.verbakel@vanboekel.com
LinkedInPeter Verbakel
Facebook