Fietsparkeergarage Strawinskylaan, Amsterdam

Van Boekel Bouw & Infra B.V. realiseert in opdracht van de gemeente Amsterdam, Zuidas een ondergrondse fietsparkeergarage aan de noordzijde van Station Amsterdam Zuid, onder de zogenoemde Vijfhoek.

We hebben het project gegund gekregen door een hogere EMVI-score (economisch meest voordelige inschrijving) te behalen dan de andere gegadigden.

Samen met Ontwerpbureau wUrck zijn we tot een prachtig ontwerp gekomen wat recht deed aan de omgeving en ruim voldeed aan de vereiste 3.500 fietsparkeerplekken (het zijn er meer dan 3.700 geworden). In het voorjaar van 2017 zijn we begonnen met de bouwkuip van 65×65 m2.

Royaal en licht ontwerp

De Design & Construct aanbesteding gaf de inschrijvers veel ruimte om iets moois te ontwerpen. De fietsparkeergarage onder de Vijfhoek heeft een opvallend breed gangpad van 7 meter. Dat bevordert de doorstroming en draagt bij aan een ruimtelijke uitstraling. Het plafond is hoger dan gebruikelijk en in de stalling komen opvallende lichtkunstobjecten. De fietsparkeergarage is voorzien van een fietsverwijssysteem, waardoor fietsers direct kunnen zien waar een plaats beschikbaar is.

Graven en bouwen terwijl de winkel open blijft.

Uitdaging voor de aannemer is dat tijdens de realisatie fietsers, voetgangers en gebruikers de bouwlocatie ongestoord moeten kunnen passeren. De bouw moet zo weinig mogelijk overlast geven. In de aanbesteding is hier nadrukkelijk op gestuurd. De ondergrondse fietsparkeergarage zal in zeer korte tijd gebouwd worden. Al na vijf maanden is het betonnen dak af, waarna de gemeente kan starten met de inrichting van het maaiveld. Van Boekel Bouw & Infra werkt dan ondergronds verder, dat is een van de maatregelen die overlast moet beperken.

Nu zijn wij volop bezig met de afbouw.  In mei 2018 zal de garage geopend worden voor het fietsend publiek.

Terug naar overzicht
OpdrachtgeverGemeente Amsterdam
PlaatsAmsterdam
ContractvormUAV-GC-2005
Certificering
CategorieUtiliteitsbouw | Civiele techniek | Betonbouw
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra B.V.
ProjectleiderBart van den Berkmortel
Mobiel+31 (0)6 – 15 34 90 75
Emailb.vandenberkmortel@vanboekel.com
LinkedInBart van den Berkmortel