RENOVATIE GEMAAL DELFTWEG POLDER SCHIEVEEN, ROTTERDAM

Als hoofdaannemer hebben wij in 2016 het project renovatie gemaal delftweg polder Schieveen, gelegen aan Delftweg te Rotterdam aangenomen in opdracht van het Hoog Heemraadschap Delfland.
Het betreft een gehele renovatie van het gemaal, waarbij na een renovatie in 1915, de oude windmolen met schoepraad is vervangen door een pomp aangedreven door een elektromotor, nu, geheel na de laatste stand der techniek, en op afstand bestuurbaar volautomatisch gemaal wordt omgebouwd.

Doel

Capaciteitsvergroting van 1x 52m3/min naar 2 x 35m3/min, 70m3/min om wateroverlast te verkleinen, en te zorgen voor een visvriendelijk systeem (pompen en vismigratie) Naast een nieuwe uitstroom, persleidingen, FO gestuurde visvriendelijke pompen, instroom vismigratie systeem brugophoging bestaat de hoofdmoot van de werkzaamheden uit het creëren van zo’n goed mogelijk passende nieuwe oplossing in een bestaande situatie. Van Boekel bouw en infra ontwerpt en bouwt onder meer een nieuwe persleiding, vismigratie systeem in de bestaande infrastructuur. Hierbij was de uitdaging om in de bestaande duiker en instroom constructie een geheel nieuw en volautomatisch op afstand bestuurbaar gemaal op te leveren. Afgelopen jaar zijn we gestart met het aanbrengen van de damwanden en het bouwrijp maken van de locatie. Daarna hebben we de noordkant van het spoor met een dubbel gekromde wand uitgeruste tunnelbak en een verkeersdek aangelegd, een zeer complex werk.

Uitdaging
De grootste uitdaging van dit project was het in een beperkte ruimte en in een bestaande, en meerdere malen aangepaste infrastructuur een complex en geheel nieuwe duurzame en volautomatisch gemaal te bouwen en op te leveren. Waarbij in het bijzonder de uitdaging, de verbinding van de persleiding middels een speciaal hiervoor op maat ontworpen broekstuk tussen de pompschachten en de persleiding in zijn geheel aangesloten te krijgen.  Het gemaal en vismigratie systeem zijn inmiddels volledig in bedrijf genomen en werken wij momenteel aan het afronden van de laatste onderdelen zoals op-/afleverdossier, terreinverhardingen en hekwerken.

Terug naar overzicht
OpdrachtgeverHoog Heemraadschap Delfland
PlaatsRotterdam
ContractvormUAV-GC 2005
CategorieCiviele betonbouw/ Werktuigbouw/Elektrotechniek
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra
ProjectleiderBert Leenen
Mobiel+31 (0)6 – 10 00 55 23
Emailb.leenen@vanboekel.com
LinkedInBert Leenen
Facebook