Bergbezinkbassin Molenvaart Brunssum

Van Boekel heeft voor de gemeente Brunssum en Waterschapsbedrijf Limburg, één van de grotere bergbezinkbassins van Nederland gerealiseerd. Dit 14.500 m³ grote bassin, vangt bij overvloedige regenval verontreinigd rioolwater tijdelijk op. De talrijke riooloverstorten op de Rode Beek behoren hiermee tot het verleden. Bijkomend voordeel is, dat de waterkwaliteit in de beek hierdoor enorm toeneemt. Voor Brunssum is het bassin één van de grootste civiele projecten ooit die binnen de gemeentegrenzen gerealiseerd  wordt.

Aanleiding voor de aanleg van het bassin was de te geringe capaciteit van het bestaande rioolstelsel. Bij elke hevige regenbui liep het riool snel vol en werd het teveel aan regenwater, inclusief rioolwater, overgestort op de Rode Beek. De kwaliteit van het beekwater liet daarom sterk te wensen over. Met de aanleg van het bergbezinkbassin wordt de vuiluitworp als gevolg van riooloverstorten, met maar liefst 90% verlaagd.

  • Brunssum
  • gemeente Brunssum en Waterschapsbedrijf Limburg

Met de aanleg van het bergbezinkbassin wordt de vuiluitworp als gevolg van riooloverstorten, met maar liefst 90% verlaagd

De herinrichting van de Rode Beek in Brunssum en Schinveld profiteert optimaal van de aanleg van het bassin: de waterkwaliteit neemt toe en daarmee ook de kansen voor flora en fauna.

Van Boekel was verantwoordelijk voor de realisatie van het bergbezinkbassin. Het betreft hier een open bassin welke in het werk is gestort. Door de omvang van de stort was een goede logistieke organisatie een must. Door goede afspraken te maken met de betrokken leveranciers is alles prima verlopen. Ook de totale buitenruimte, het realiseren van enkele (pomp)gebouwen en de aansluiting van het bergbezinkbassin op het bestaande riool, zijn door Van Boekel succesvol uitgevoerd. Met de aanleg van het bergbezinkbassin heeft de gemeente Brunssum een robuust afvalwatersysteem gekregen.

Kunnen wij u ergens mee helpen?

Opdrachtgevergemeente Brunssum en Waterschapsbedrijf Limburg
PlaatsBrunssum
CategorieBetontechniek
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra

Nieuwsgierig naar meer?

Van Boekel Bouw & Infra heeft enkele jaren geleden een koerswijziging ingezet. We zijn ons meer gaan richten op multidisciplinaire betonprojecten in de civiele en utilitaire bouwbranche. We zijn ons gaan richten op projecten die gegund worden op basis van Beste-Kwaliteit-Prijs verhouding (BKPV) en zijn zo losgekomen van de prijsvechtersmarkt. Met deze koerswijziging heeft Van Boekel Bouw & Infra nieuwe opdrachtgevers verworven, zich gespecialiseerd in nieuwe project- en contractvormen (o.a. UAV-gc) en is het werkgebied zowel nationaal als internationaal uitgebreid.  Tijdens deze koerswijziging is er door onze organisatie en collega’s hard gewerkt om dit tot een succes te maken, waarbij de focus vooral extern heeft gelegen. Dat wil zeggen: de afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar het verwerven en realiseren van nieuwe projecten en nieuwe opdrachtgevers.