Vismigratie

Van Boekel Bouw & Infra B.V. werkt in opdracht van Waterschap Brabantse Delta aan het visvriendelijk maken van een aantal waterwerken West-Brabant.

Om zich voort te planten, op te groeien, te overwinteren en voedsel te vinden trekken vissen van gebied naar gebied. Gedurende deze tocht komen ze soms obstakels tegen zoals stuwen, gemalen of een terugslagklep. Deze waterwerken worden aangepast zodat deze voor vissen weer passeerbaar worden.

  • West Brabant
  • Waterschap Brabantse Delta

Door het vispasseerbaar maken van een aantal stuwen en gemalen en een terugslagklep kunnen  vissen straks van het ene leefgebied naar het andere en weer terug.

Wat gaat er gebeuren?

Het waterschap kan door middel van de gemalen regelen hoeveel water er tussen het kanaal en de Brabantse polder heen en weer stroomt. De gemalen zijn dus van groot belang voor het watermanagement echter zorgen ze voor sommige vissen voor ernstige hindernis. De gemalen zijn voorzien van pompen waar vissen niet doorheen kunnen en dit beperkt hun leefgebied. Zowel aan Rijkswaterstaat als aan het waterschap de taak om de Nederlandse wateren schoon en gezond te houden. Een gezonde vispopulatie is daardoor een belangrijk onderdeel. Daarom maken wij in opdracht van het waterschap de wateren beter bereikbaar voor vissen.

Samen maken we de gemalen De Pals en Zoute Sluis visvriendelijk. Via een aparte zwemroute kunnen de vissen door het gebouw van het gemaal om de pomp heen zwemmen. Het Schelde-Rijnkanaal en de West-Brabantse wateren worden hierdoor beter bereikbaar voor de vis. De uitwisseling van soorten vis wordt hierdoor verbetert en versterkt zo de biodiversiteit. Vissen zijn bovendien belangrijk voor schoon en gezond water.

Naast de gemalen worden de volgende stuwen en terugslagklep vispasseerbaar gemaakt:

  • Vertical slot bij stuw Witte Brug – gemeenten Dongen/Oosterhout
  • Vertical slot bij stuw Groenedijk – gemeenten Dongen/Oosterhout
  • Vertical slot bij stuw Dongedijk – gemeenten Dongen/Oosterhout
  • Vissluis bij stuw Breede Gat/Zuidlangeweg – gemeente Moerdijk
  • Vislift bij stuw Rolafseweg – gemeente Steenbergen
  • Vislift bij stuw Rekken – gemeente Gilze en Rijen
  • Terugslagklep Langewater – gemeente Bergen op Zoom

Kunnen wij u ergens mee helpen?

OpdrachtgeverWaterschap Brabantse Delta
PlaatsWest Brabant
ContractvormUAV-GC 2005
CategorieCiviel, waterbouwkundig, werktuigbouwkundig & Elektrotechnisch
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra
TijdsduurOktober 2020 – december 2021