Realisatie doorkoppeling HOV baan inclusief realisatie HOV viaduct

Het belang van hoogwaardig openbaar vervoer

Hoogwaardig openbaar vervoer is belangrijk in Utrecht, daarom heeft aannemer Van Boekel Bouw & Infra B.V. in opdracht van de gemeente Utrecht een HOV-viaduct gerealiseerd.

Het tracé loopt vanaf de tijdelijke eindhalte van de tram op het Jaarbeursplein tot aan Stationsplein Oost incl. viaduct over de Leidsche Rijn en is geschikt voor tram-, bus- en taxiverkeer.

Zo min mogelijk hinder voor het verkeer en omwonenden

Een uitdagende klus omdat de locatie midden in de stad ligt. Dit betekent dat het verkeer en omwonenden zo min mogelijk hinder moeten ondervinden van alle werkzaamheden. Hierdoor is onder andere de logistiek nauw georganiseerd tijdens het bouwen en afbreken van de ondersteuningsconstructie. Om de veiligheid van het verkeer te waarborgen zijn er tijdens werktijden fulltime minimaal twee verkeersregelaars aanwezig geweest. Ook zijn er 3 tijdelijke onderdoorgangen voor verkeer, fietsers en voetgangers aangebracht. Zo kon het drukke verkeer in Utrecht gewoon zijn weg vinden.

  • Utrecht
  • Gemeente Utrecht

Van Boekel bouwt aan
het HOV van morgen

Horizontale kracht

Over het viaduct rijden verschillende voertuigen, waaronder trams en bussen. Wanneer deze voertuigen remmen geven deze een horizontale kracht af op het dek van het viaduct. Bij een noodstop kan deze horizontale belasting hoog oplopen. Daarom is het dek horizontaal gekoppeld met de opleg punten. Zo is het geronde viaduct extra stevig.

Een geronde vorm

Het ontwerp is gemaakt door Ingenieursbureau Verhoeven & Leenders. Zij hebben het viaduct voorzien van een opvallende uitstraling. Zo hebben de trogbalken een gebogen vorm, deze is over de lengte van het viaduct variërend. Het verloop van de voorspankromming is in het verticaal gebogen verloop van de balken verwerkt. De trog bestaat uit twee gekromde voorgespannen balken van 2,05 meter hoog en 1,1 meter breed. Het beton van het 52 meter lange viaduct heeft een antraciet kleur. In het midden van de lengte zijn twee ondersteuningspijlers geplaatst. Deze pijlers zullen in de toekomst in de Leidsche Rijn staan.

Kunnen wij u ergens mee helpen?

OpdrachtgeverGemeente Utrecht
PlaatsUtrecht
ContractvormRAW
CategorieBeton- en Civiele techniek
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra
Tijdsduur2014 – 2017

Nieuwsgierig naar meer?

Van Boekel Bouw & Infra heeft enkele jaren geleden een koerswijziging ingezet. We zijn ons meer gaan richten op multidisciplinaire betonprojecten in de civiele en utilitaire bouwbranche. We zijn ons gaan richten op projecten die gegund worden op basis van Beste-Kwaliteit-Prijs verhouding (BKPV) en zijn zo losgekomen van de prijsvechtersmarkt. Met deze koerswijziging heeft Van Boekel Bouw & Infra nieuwe opdrachtgevers verworven, zich gespecialiseerd in nieuwe project- en contractvormen (o.a. UAV-gc) en is het werkgebied zowel nationaal als internationaal uitgebreid.  Tijdens deze koerswijziging is er door onze organisatie en collega’s hard gewerkt om dit tot een succes te maken, waarbij de focus vooral extern heeft gelegen. Dat wil zeggen: de afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar het verwerven en realiseren van nieuwe projecten en nieuwe opdrachtgevers.