Maaiveldinrichting De Vijfhoek

In opdracht van de gemeente Amsterdam realiseert Van Boekel Bouw & Infra de maaiveldinrichting op de Vijfhoek (Amsterdam Zuid). Onder deze maaiveldinrichting ligt de reeds door Van Boekel Bouw & Infra gebouwde fietsparkeergarage Strawinskylaan.

Creëren van een hoogwaarde uitstraling

In samenspraak met de gemeente Amsterdam is het ontwerp tot stand gekomen.

De gemeente Amsterdam wilde “Het creëren van een veilige en groene plek, waar men samen kan komen en ruimte is om te spelen.” Daarnaast wilden zij dat het gehele maaiveld een hoogwaardige uitstraling heeft. Zo is er gekozen voor een infinity pool en een dierenband van in totaal 161 granieten elementen. Deze granieten elementen zijn per element in 3D ontworpen.

Momenteel worden er bomen geplant van wel 13 meter hoogte. Hiermee zorgen we ervoor dat we voor iedereen een fijne openbare plek creëren.

  • Amsterdam
  • Gemeente Amsterdam

Het creëren van een veilige en groene plek, waar men samen kan komen en ruimte is om te spelen.

Eerste mijlpaal gehaald!

In augustus 2018 zijn we gestart met de werkzaamheden. De eerste mijlpaal is op 26 oktober 2018 behaald. Het nieuwe Noord-Zuid fietspad inclusief naastliggend voetpad is als eerste onderdeel van de maaiveldinrichting in gebruik genomen. Hierdoor kan het fietsverkeer en de voetganger zich gemakkelijk van en naar de nieuwe fietsparkeergarage Strawinskylaan en het station Amsterdam Zuid bewegen.

Maaiveldinrichting in wording

Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met de granieten elementen die gezamenlijk de dierenband vormen. De dierenband bestaat uit: de vogel, de krokodil, de slang, de mol en de otter, ook is er een waterelement aan toegevoegd, genoemd de infinity pool. De hals van de vogel loopt dwars door deze infinity pool.

Ook wordt er rondom de groenstroken randen van cortenstaal (roestvormige staalsoort) gesteld en worden er diverse civiele werkzaamheden verricht. Medio december zijn er 68 bomen geplant. Eind december 2018 is het parkdeel geopend voor openbaar gebruik.
In januari 2019 zijn er afrondende werkzaamheden aan de noordelijke strook van het maaiveld uitgevoerd. Eind januari is het project officieel opgeleverd.

Kunnen wij u ergens mee helpen?

OpdrachtgeverGemeente Amsterdam – team Zuidas
PlaatsAmsterdam
ContractvormUAV-GC design en construct
CategorieCiviele techniek & Cultuurtechniek
UitvoeringVan Boekel Bouw & Infra
Tijdsduuraugustus 2018 – januari 2019

Nieuwsgierig naar meer?

Van Boekel Bouw & Infra heeft enkele jaren geleden een koerswijziging ingezet. We zijn ons meer gaan richten op multidisciplinaire betonprojecten in de civiele en utilitaire bouwbranche. We zijn ons gaan richten op projecten die gegund worden op basis van Beste-Kwaliteit-Prijs verhouding (BKPV) en zijn zo losgekomen van de prijsvechtersmarkt. Met deze koerswijziging heeft Van Boekel Bouw & Infra nieuwe opdrachtgevers verworven, zich gespecialiseerd in nieuwe project- en contractvormen (o.a. UAV-gc) en is het werkgebied zowel nationaal als internationaal uitgebreid.  Tijdens deze koerswijziging is er door onze organisatie en collega’s hard gewerkt om dit tot een succes te maken, waarbij de focus vooral extern heeft gelegen. Dat wil zeggen: de afgelopen jaren is er veel aandacht uitgegaan naar het verwerven en realiseren van nieuwe projecten en nieuwe opdrachtgevers.