Nabu, Emmericher Ward aanleg nevengeul

Onze Duitse vestiging “Van Boekel GmbH” is in opdracht van NABU-Naturschutzstation Niederrhein e.v. in juli 2017 gestart met het project ‘Emmericher Ward” in Duitsland. Dit is een cultuur technisch werk waar wij een nevengeul van de Rijn aan het aanleggen zijn. Natuurgebied ontwikkeling staat voorop, het behoudt van de Flora en Fauna staat hoog in het vaandel. Zo komen er o.a. Reeën, bevers en vossen voor in het gebied „Emmericher Ward“.

Medio november 2017 is het project afgerond.

We zijn begonnen met het verwijderen en afvoeren van 870 Boomstronken zodat het terrein helemaal schoon was. Daarna zijn de bestaande natuursteendammen verwijderd waarbij de natuursteen hergebruikt is voor de in- en uitloop van de nevengeul. Omdat dit te weinig was is er nog Ca. 3000 Ton extra Natuursteen per schip aangevoerd en verwerkt.

  • Emmerich
  • Nabu, Emmerich

Natuurgebied ontwikkeling staat voorop

We hebben 5.550 m3 Teelaarde ontgraven, het grootste deel daarvan is verwerkt in het toekomstige „Auenwald“ waar in de herfst de beplanting aangebracht is. Het deel wat licht verontreinigd was is afgevoerd. Daarna konden we de 55.000 M3 grond ontgraven en deze met dumpers vervoeren. Dit grond/zandmengsel is in een deel van de nevengeul, wat al aanwezig was, verwerkt. Deze “oude zandput” hebben we daarmee verondiept om een beter ecologisch evenwicht te verkrijgen.

Om de andere zijde, wat nu een eiland is geworden, te kunnen bereiken is er een oversteekplaats door de nevengeul gemaakt van natuursteenzuilen. Dit specialistische werk , met een oppervlakte van 400m² is door een steenzetter uitgevoerd.

Na het eerste hoogwater hebben we mogen vaststellen dat er geen overmatige veranderingen in de loop van de nevengeul hebben plaatsgevonden en de opdrachtgever is zeer verheugd met de ecologische ontwikkeling die nu in de Flora en Fauna plaatsvind.

Kunnen wij u ergens mee helpen?

OpdrachtgeverNabu, Emmerich
PlaatsEmmerich
ContractvormVOB
CategorieCultuurtechniek
UitvoeringVan Boekel GmbH
Tijdsduur2017-2018