Realisatie wateraanvoermaatregelen Sluis Roode Vaart
In opdracht van waterschap Brabantse Delta werkt Van Boekel aan de realisatie van een zoetwaterinlaat in Moerdijk naast een primaire kering (dijk).
Van Boekel heeft al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, maar 1 april jl. is gestart met de bouw van de constructie middels CSM-wanden (Cutter soil mixing wanden), welke dienen als bouwkuip naast de bestaande sluis Roode Vaart in Moerdijk. De zoetwaterinlaat bestaat straks uit twee betonnen inlaatkokers, waarvan één koker actief is met een voortstuwer (pomp). Hier kan per seconde meer dan 3,5 kubieke meter (3,5 duizend liter) water vanuit het Hollandsch Diep naar de Roode Vaart door gestuwd worden. Dat water is hard nodig om de rivieren Mark & Dintel, de Vliet en de polderwatergangen in droge zomers op peil te houden. De installatie wordt ook wel de ‘tweede kraan’ genoemd. Bij het Wilhelminakanaal in Oosterhout staat ook een inlaat, voor water uit de Maas.
In dit multidisciplinaire contract wordt de zoetwaterinlaat eerst virtueel in 3D (BIM) gebouwd. Hierin zitten onder andere verwerkt de bouwkundige, civieltechnische, elektrotechnische en werktuigbouwkundige objecten.
Dit UAV-GC project bestaat uit de periode van 2020/2021: Inlaatvoorziening die mechanisch 3,5m3/s kan leveren, maar civiel en bouwtechnisch én onder vrij verval, 10m3/s (excl. capaciteit van de rinketten van de bestaande sluis). Op basis van het voorlopig ontwerp is in de tenderfase al een keuze gemaakt uit een drietal alternatieven voor de bouwkuip. De keuze is, risicogestuurd, gevallen op de variant met permanente soilmixwanden, welke zowel als fundatie en als bouwkuip dienen. Er is hierdoor nauwelijks invloed op de bestaande constructie van de naastliggende sluis.